URSULA

Cukor nélküli nasi gyerekeknek

Az az igazság, hogy – bár még nem fogtuk teljesen fel, és nem is készültünk fel rá, de – a teljes életmódváltás küszöbén állunk. Mármint családilag.

Több okból is.

Egyrészt a gyerekeim olyan szinten vannak rákattanva az édességekre, és olyan mesterien tudják hozni a szakkönyvi cukoringadozás által irányított hangulatváltozásokat, hogy arról érdemes lenne egy külön könyvet írni. Nem ártana tehát leszedni a kölköket a szerről, mielőtt totálisan függővé válnak, de mindezt úgy, hogy ne érezzék közben magukat megfosztva valami fontostól, mert akkor még csak tovább növeljük a cukrozott majdmitmondtam… ételek csábító erejét.

Másrészt sajnos családilag hajlamosak vagyunk az ekcémára. Én gyermekként szenvedtem vele igen sokat, amíg nagymamám tanácsára be nem vetettem egy ősi praktikát. Könnyű volt nekem, csak a tenyerem volt problémás, de a legkisebb fiam gyakorlatilag az egész bőrfelszínén érintett.

Úgyhogy nagyon úgy néz ki, nincs mese, el kell hagynunk a tejes dolgokat – próbaképpen, és itt a többes szám nem az a kedves kis királyi gügyögés! Mivel még szoptatok, így én is  kénytelen vagyok áttérni tejmentes menüre. Próbaképpen, mondom, mert egyáltalán nem biztos, hogy ez a kiváltó ok, ami a bőrtüneteket okozza.. De már elhagytuk a popsitörlőket, váltottunk házi mosószerre, évek óta elhagytuk az öblítőt, helyette ecet van és mosóparfüm.

Most a tejtől búcsúzunk el… Ma kipróbáltam a rizstejet a tejeskávémhoz – legközelebb előtte jobban tájékozódom, gőzöm nem volt, hogy ez egy sokkal édesebb ízű ital, mint a tej, én meg beleraktam a megszokott gigamennyiséget édesítőből. Blöeeeeeeeeeeee! Holnap majd ügyesebb leszek, vagy átszokom a teára.

Na, de visszatérve az édességekre, fogalmam nem volt, hogy fogok tudni bevezetni olyan nassolnivalókat, amelyek egészségesek, és nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott cukrot. Jelentem, megtaláltam, és el sem hiszem, hogy ennyire könnyű előállítani.

IMG_2559

Ez pedig a banános zabkeksz. Ezzel már le is írtuk az összes hozzávalót, ami elsőre nagyon vonzóvá tette számomra a receptet. Én ugyanis hármat meghaladó számú hozzávalót tartalmazó receptnél már képtelen vagyok az agyamra hagyatkozni, segítséget kell kérnem, hogy elkészítsem az ételt, de ez, ez még nekem is fejből megy!

Hozzávalók tehát:

2db közepes banán

lágy zabpehely, úgy 4-5 maroknyi

 

Elkészítés: a banánt megszabadítjuk a héjától, egy tálban villával összetörjük, majd rászórjuk a zabpelyhet. Összekeverjük, majd sütőpapírra halmozzuk kiskanállal. A halmokat ellapítjuk, kekszformájúra igazítjuk. Sütőben 200°C-on 15-20 perc alatt megsütjük. Kész!

Ugyanez a keksz elkészíthető megsütött sütőtökből is, az is nagyon finom!

 

Apró praktikák: én szoktam bele almát is reszelni, raktam már bele kókuszreszeléket, fahéjat, mazsolát (ezzel vigyázni kell, mert könnyen megég), de kakaóporral is meg lehet bolondítani – persze a cukormentes, főzős változattal.

Ha nem lágy zabpelyhet vásároltunk, azt se dobjuk félre, ha délben bekeverjük a „tésztát”, az esti sütésre már tökéletesen meglágyul a legkeményebb pehely is. Próbáltam már vegyes pelyhekkel is, egyáltalán nem volt rossz.

Mondanám, hogy meddig áll el, de 24 órán belül még mindig elfogyott az összes.

Ízelítőül néhány fotó:

 keksz

kakaós és natúr banánkekszek

IMG_2478sütőtökös változat sütés előtt…

IMG_2481… és sütés után

IMG_2491kissé túlsült mazsolás 🙂

A legjobb benne, hogy gyerekek is bátran segédkezhetnek az elkészítéskor, igazi esemény lett nálunk a kekszsütés, amit bármikor elkezdhetünk, ha kedvünk szottyan hozzá.

És a legfontosabb: az enyémek imádják! Bár nem ropogós, mint egy igazi keksz, mégis helyettesíti számukra a bolti rágcsálnivalókat, én pedig nyugodt szívvel gyártom tepsiszám a karikákat.

Jó étvágyat!

Ha egyéb cukormentes nasit is kipróbálnátok, keressétek fel az időtetrisz-blogot, de sok más érdekes dolog is vár ott még rátok!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. sugarcandy says: (előzmény @Nemlajos)

    Szia nemlajos, akkor kérhetjük, hogy esetleg ezt írd bele a posztba is? Mivel csak a link van és te is mindent leírtál a posztodban, nincs miért átjönniük, de ha ajánlod, akkor más is megtalálja 🙂 üdv és köszi és hajrá!
    az egyik Időtetriszező

  2. Igen, bizony! 🙂 Az időtetriszen amúgy is nagyon sok jó dolog van, nem véletlenül viszem tovább az igét 😉

  3. blagger says:

    Hahó, ez egy Időtetriszes recept (ahogy be is van linkelve szépen), és az Időtetriszen van még egy csomó cukormentes édesség, nézzétek: http://idotetrisz.cafeblog.hu/2013/06/28/cukormentes-gyerekek-tippek-otletek-receptek/

  4. Judit Nagyné says:

    A cukormentes recepteknek nagyon örülök, mert
    elég sok problémát okozott, főleg a férjemnél
    tapasztaltuk.
    Köszi minden jótanácsot

  5. Gyöngyi Ambrus says:

    Kedves Mindenki!

    Ajánlanám Lénárt Gittát! Csuda jó kajákat gyárt zöldségekből, gyümölcsökből cukor nélkül!!! Maximum xilittel, stíviával vagy mézzel. Nagyon jó aszalványokat készítettem a receptjeiből. Csak gyümölcsből készült rágcsák keksz helyett. Azóta fogytam is kicsit. Mindenkinek ajánlom az egészséges élő ételeket.

  6. Kedves Zsuzsanna Zeffer!engem érdekelne a szappan amiről írtál.ha írnál rola pár sort megköszönném annamy@hotmail.com .

  7. Nemlajos says:

    Köszönöm, lányok. Házi szappanok hamarosan érkeznek, én Natúr Mamira esküszöm 🙂

    És igen, ez a legnagyobb bánatom, ahogy Aliza is írta: “Nehéz betartani egy igazi diétát, és ha van tévesztés, akkor a tünetek nem tűnnek.”
    Szóval még az se lesz biztos két hét múlva, hogy nem a tej a bűnös, lehet, hogy csak nem voltunk elég alaposak…

  8. @ Zsuzsanna Zeffer, a kommentedben említett csokoládé és szappan után érdeklődnék. Írnál egy-két gondolatot róluk (jacsancsa@gmail.com)? Előre is köszönöm!

  9. Az ekcéma bármilyen ételallergia tünete lehet. Lehet tojás, tej, mogyoró, tulajdonképpen bármi. A gluténérzékenység legtipikusabb jele a hasmenés.

  10. Kahunasurf says:

    Kedves Nemlajos, az ekcema nem a tejerzekenysegbol fakad, hanem a gluten erzekenysegbol. Azonban az igaz, hogy sok gluten erzekeny tejerzekennyé is válik. En azt javaslom, a gluten allergianak nézzen utána es azt kezdje el. Az elején lehet hogy macerás higgye el megéri!

  11. Veronika Kósa says:

    Én is szoktam ilyet sütni, csak nem sima zabpehelyből, hanem gyümölcsös zabpelyhes müzlikeverékből. A legolcsóbb is jó hozzá, amiben van aszalt gyümölcs.

  12. Aliza says:

    Tejallergia esetén vigyázzatok a kecsketejes dolgokkal, nekem jól bedagadt tőle a szemem…

  13. Zsuzsanna Zeffer says:

    Két dolgot tudok mindenkinek ajánlani, van olyan csoki, amit nyugodtan lehet fogyasztani, mert kimondottan egészséges, nagyon nagyon magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. A lányom cukorbeteg és ezt fogyaszthatja, mert diabetesz barát, gluténmentes és csak növényi összetevőkből áll!
    A másik létezik olyan szappan ami nagyon jó excémás bőrre, kézi készítésű és semmilyen allergenizáló anyag nincs benne. Ha valakit bármelyik érdekel csak írjon nekem nyugodtan!

  14. Csenkiné Horváth Andrea says:

    Nagyon jó kis recept,köszönöm! 🙂 Én is életmódváltásba kezdtem a közelmúltban (nem eszem cukrot és fehér lisztet) ,és mivel édesszájú vagyok,szívesen veszek minden ötletet,amivel kielégíthetem az édes íz utáni vágyat,büntetlenül.
    Már palacsintát is sütöttem cukor és liszt nélkül,a receptje :

    1 db banán 2 db tojás.

    Ezt a 2 összetevőt botturmix-szal összekutyulom és palacsintasütőben megsütöm.
    Ebből az adagból kb. 3 db lesz,annyival szorozd a hozzávalókat,amennyivel többet szeretnél kihozni 🙂 Túrót,tejfölt,xilitet,mazsolát összekevertem,ezzel töltöttem.
    Nagyon laktató!

  15. Fanni Letenyei says:

    Ekcemara probaljatok ki a sheavajat vagy kecsketejes szappant. Mannaszappant is tenyleg dicserik de szerintem indokolatlanul draga, en felebol kihozom a szappanjaimat..

  16. Emese Kiss says:

    szuper máshol lemaradt a recept… engem az érdekelne, persze valószínűleg a kakaópor is cukormentes

  17. Jucuska says:

    Gratula a csokimentességhez! 🙂
    Lassan nekem is valami hasonlót kellene művelnem… Valamikor az ovis kor kezdetekor a fiam elkezdett “nemenni”, ezt akkor elég nehezen viseltem. (Bár azt hiszem az élettől kaptam vissza a pofont, mert kb. fél éves koromtól én is nemevős voltam, anyum elég sokat szenvedett velem… azóta azért megtanultam enni… 🙂 ) És akkor “elcsábultam” abba az irányba, hogy ha a fiam megeszi az adagját, akkor megjutalmazom egy kis csokival (kinder tejszelet, vagy túró rudi általában). Mert örültem, ha végre valamit evett, még ha az csoki is volt. Most viszont már teljesen természetesnek veszi a csokit, és ez nem olyan jó (nem mintha elhízott lenne, sőt, még mindig csontkollekció). Szóval köszönöm az ötletet, próbálkozom én is valami csokikiváltó finomsággal, hátha beválik. 🙂
    Az ekcémára – szerencsére a kis családunkban nincs ekcéma egyelőre, viszont én nagyon jókat hallottam a manna szappanokról (bár drága, ahogy néztem), sokan dicsérik… Esetleg érdemes lenne kipróbálni…

  18. Aliza says:

    Hozzáteszem mindent el kell olvasni, minden címkét. Hihetetlen, hogy mennyi mindenben van tej, felvágottakban, virsliben, kenyérben, kifliben, péksütikben, müzlikben, csokikban, mindenhol. Nehéz betartani egy igazi diétát, és ha van tévesztés, akkor a tünetek nem tűnnek.

  19. Aliza says:

    Szép! Sok sikert az egészségesebb életmódhoz!
    Végigcsináltam a szétválasztó diétát én is amikor a babám ekcémás volt tetőtől-talpig, és a gasztroenterológiára kész diagnózissal mentem. Mindenki hülyének nézett, amikor mondtam, hogy a babám tej-, tojás-, szója- allergiás, de nagyot néztek, amikor a tesztek alátámasztották ezt 100%-ban, sőt egyéb más dolgokra is allergiás. Működik ez a “kihagyom az étrendből egy időre” dolog. Kb. 2 hét kell hozzá, mire látszik az eredmény…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!