URSULA

Medvehagyma-receptek

Mostanában elég felkapott a medvehagyma, tavasszal mindenki ezt szedi, és a városban is minden sarkon és minden aluljáróban ezt árulják. A kora tavaszi zöld növény népszerűsége évek óta töretlen, s ezt minden bizonnyal sokoldalú felhasználhatósági módjának is köszönheti. Tényleg, rengeteg mindent lehet belőle csinálni, érdemes próbálkozni vele!

medvehagyma

 Én ma délután vettem egy kis darált húst, gondoltam, meg is sütöm fasírtnak. Aztán eszembe jutott, hogy van otthon egy csokor medvehagyma, egy kis maradék cukkini meg padlizsán, ezeket fel kéne használni, mert megromlanak – úgyhogy zöldséges-húsos fasírtot készítettem. A fenti összetevőket összedaraboltam apróra, adtam hozzá fokhagymát, petrezselyemzöldet, egy kis reszelt gyömbért, fűszereket (kurkuma, római kömény, curry, só, bors), továbbá egy tojást, zsemlemorzsát – és kész is. A fűszereket és a zöldségeket ízlés szerint lehet variálni, de már magának a medvehagymának is nagyon markáns, finom íze van. A végeredmény egy csomó kis ronda, barna, de üde ízű, fincsi fasírt.

 De nem csak fasírt ízesítésére kiváló, hanem rántottába is például. Aztán azon gondolkodtam még ma, hogy érdemes lenne kipróbálni francia tortillába is. Ez omlett-féle étel, hagyma, krumpli fűszerekkel megpárolva, majd ütni kell rá pár felvert tojást (mondjuk tízet), és keverés nélkül, lassú tűzön kell megsütni. Párszor már elrontottam, úgyhogy most már megtanultam, hogy tényleg nagyon lassú tűzön kell serpenyőben sütni, hogy aztán, amikor megfordítom, akkor ne folyjon szanaszét a még nyers tojás. Egy ilyet még biztos csinálok, míg tart a szezon!

 És ha már van otthon egy csokorral, akkor mehet mindenbe! Paradicsomlevesbe is egészen finom, de bármilyen zöldséges ételnek jó ízt ad. Tésztákhoz is érdemes tenni belőle, de egy jó pörköltet sem ront el.

medvehagymalkrémleves

 Anyósom pedig a hétvégén krémlevest főzött belőle. Ugyanúgy kell csinálni, mint a többi krémlevest: kis olajon megfonnyasztom, szórok rá egy kis lisztet, felöntöm vízzel, fűszerezem, jól összefőzöm, hozzáöntök egy főzőtejszínt és botturmix-szal pépesítem. Ennek a sűrűbb változata főzeléket vagy mártást eredményez.

 Barátaink pestót csináltak belőle tavaly. Összeaprítjuk, olajon fonnyasztjuk, fűszerezzük, és kevés olajban üvegekbe rakjuk – vagy akár rögtön lehet tésztával, sajttal tálalni, vagy pirítós kenyérre kenni. De el tudom képzelni akár lángoson is, vagy leveles tésztában töltelékként.

Szóval a lehetőségeknek csak a fantázia és a szezon vége szab határt 🙂

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Jolán Pál says:

    Tegnap vettem először medvehagymát, és a következő képen készitettem, csirkemellet csikozva, a kisütött bacon szalonna zsirjában átsütüttem egyszerre dobtam bele a hagyma apróra vágott szárát, megszórtam némi liszttel, tejszinnel öntöttem nyakon, és amikor már puha volt a hús, a z apróra vágott zöld levelekkel átforgattam. Végül , a korábban kiszedett apró bacon pörcöket szórtam rá, vajas burgonypürével fogyasztottuk. Nagy sikere volt,


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!